Onderstaande postkaart uit 1910 toont de verschillende schepen aangemeerd in het Kattendijkdok. Van links naar rechts, verschillende houten walen, sommige geladen en andere leeg. rechts een sleepschip en in de verte een zeeschip dat gelost wordt. Uiterst rechts een tweetal sleepboten van de haven, e 6 en de 8.

Kattendijkdok te Antwerpen in 1910

Het Kattendijkdok ligt in noordelijk Antwerpen en geeft aansluiting met het Verbindingsdok en het Suezdok, dat dan weer verbinding geeft met het Amerikadok en Albertdok. Het ligt in een noord-zuidas. Het Kattendijkdok is in verscheidene fasen uitgegraven en verlengd, nl. van 1860, 1869 tot 1881.

Het Kattendijkdok is 957 meter lang en 140 meter breed en is 3,33 meter diep.

Het dok is genoemd naar de hier destijds gelegen Kattendijk, die zijn naam had van de nog oudere Kattenberg, een hooggelegen weg langs de Schelde. Een kat in de vestingsbouwkunde verwijst naar een verhoogd gedeelte op een vestigingswal, ook gebruikt voor de plaatsing van geschut.

Het middenstuk en de saskom werden gegraven tussen 1858 en 1859. In 1869 werd de verlenging in zuidelijke richting op de gronden van de vrijgekomen Spaanse vesting, afgewerkt. Tussen 1877 en 1881 werd het dok in noordelijke richting verlengd.

Postkaart van de week 44: Kattendijkdok te Antwerpen
Getagd op:                         

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.