Museumschip Tordino is een binnenvaartschip met aan boord een rijke collectie over de geschiedenis van de binnenvaart. Klik hier voor de openingsuren

Over het project

Het Museumschip is een privé initiatief van Frederic Logghe. Met dit project wordt getracht een stuk van de binnenvaart geschiedenis te bewaren voor de toekomst en in beeld te brengen. Om de werking en de ontsluiting van de collectie te optimaliseren wordt het beheer uitgevoerd door de VZW Archief- en Documentatiecentrum Erfgoed Binnenvaart.

De afgelopen jaren heeft Frederic verschillende schepen zien verdwijnen, maritieme installaties zien afgebroken worden en tradities zien stopgezet worden. Veel elementen hiervan werden gedocumenteerd en gedigitaliseerd. De laatste jaren heeft hij ook verschillende objecten aangekocht zodat ze op zijn minst nog bestaan.

Deze zaken worden permanent tentoongesteld vanaf juli 2018 aan boord van het museumschip Tordino. Voorheen was een deel van de collectie zichtbaar aan boord van het museumschip Aquarel, maar die bleek al snel te klein.

Het is de betrachting om de collectie verder uit te breiden en zo de Belgische binnenvaart geschiedenis verder te ontsluiten voor iedereen.

Daarnaast is er aan boord ook een ruime collectie boeken en tijdschriften. Hiermee trachten we naast een museum ook een referentiecentrum te worden.

We zijn dan ook enorm dankbaar aan de personen die ons materiaal schenken. Er wordt zorg voor gedragen!

Dit project werkt geheel subsidieloos!

 

Over het museumschip

Het schip is één van de weinige gemotoriseerde Friese sleepkasten die nog vaart. De geschiedenis van de Tordino vindt u hier. Het schip staat ingeschreven (BHS 14751) als varend erfgoed en is opgenomen in de lijst van schepen aangesloten bij het Landelijk Behoud van het Historisch Vaartuig. Klik hier (externe link) voor meer informatie over dit register.

Sinds maart 2019 is het schip varend erfgoed in Nederland en sinds oktober 2020 ook in België.

 

Over Frederic Logghe

Frederic Logghe is gepassioneerd door oude schepen en hun geschiedenis. Al vanaf zijn 15 jaar is hij bezig met het opknappen van schepen en het fotograferen van schepen. In 2005 kocht hij zijn eerste schip, een Luxe Motor uit 1929. Dit was tevens lange tijd zijn woonschip. Enkele jaren later, in 2013 kocht hij de klipperaak Aquarel en bouwde dit om tot een tentoonstellingsschip. Eind 2016 werd deze ingeruild voor een groter schip, de Friese maatkast Tordino.

 

Heeft u vragen of opmerkingen over dit project, aarzel dan niet contact met hem op te nemen via dit formulier.