Vracht laden en varen is meer dan alleen maar het ruim schoonmaken en een partij aannemen. De papierwinkel rond het laden en lossen in 1991 was niet min. Bij het digitaliseren van het archief van de spits Moving kwamen we een set documenten tegen rond het laden en lossen. Men begon met een bevrachtingscontract, gevolgd door het connossement (vrachtbrief), eventueel een voorschot op de factuur, douane documenten, afhouding van havengelden en scheepvaartrechten en dan de effectieve factuur. Al deze documenten kan u terug vinden op Erfgoed in Zicht!

 

Hieronder enkele voorbeelden…

Voorschot rekening van de bevrachter Saintrama Transporta N.V.

 

Factuur van de binnenscheepvaartrechten voor het havenbedrijf van de Stad Gent

 

Bevrachtingscontract van de Agence Maritime Lalement N.V. voor het vervoeren van een lading houtdeeg van Antwerpen naar Corbehem

 

Vracht varen: een ganse papierwinkel…