Met enige trots kunnen we aankondigen in het bezit te zijn gekomen van de maquette van het opleidingsschip Paster Pype II. Een mooi voorbeeld van Belgische Makelij.

Foto en model: C. Thiry

Paster Pype I

De Paster Pype II is ontworpen door scheepsbouwer Van Dijck. Net voor de oorlog, in 1938 werd een eerste schip gebouwd bij de Cockerill werf in Hoboken in opdracht van het Zeewezen. Het schip zou ingezet worden voor peildiensten op de Noordzee.  Het schip werd op 30 maart 1939 te water gelaten.

BIj het uitbreken van de oorlog voer het schip naar Dieppe vanuit Oostende op 17 mei 1940. Daar toegekomen werd het korte tijd later door de Duitse Kriegsmarine in beslag genomen, naar Cherbourg gebracht en voorzien van de nodige bewapening. De Paster Pype was nu Vorpostenboot  2001.

Vanaf 1941 werd het schip op Nederlandse wateren ingezet en voer het regelmatig mee in konvooien tussen Cuxhaven en Vlissingen of Den Helder. Op 5 maart 1942 voer het schip richting Helgoland. Onderweg kreeg de bemanning een noodoproep van de Ruestringen. Dit schip was op een zandbank gelopen. Toen de Paster Pype dichterbij kwam liep het zelf aan de grond en door de zware storm kapseisde het schip.  De 29 bemanningsleden konden gered worden.

Paster Pype II

In 1948 is dan een tweede schip gebouwd, naar deze plannen van het vorige schip. Het nieuwe schip was 4 meter lang dan zijn voorganger en beschikte over een grotere stuurhut.  De Paster Pype deed van 1948 tot 1985 dienst als onderzoeksschip voor de Belgische Marine en het Zeewezen, maar ook als trainingsschip voor de loodsen.

Van 1985 tot 1997 voer ze voor de Kadetten van de Marine als de Stroombank. In 1997 werd het schip uit dienst genomen en aangemeerd in het Vuurtorendok te Oostende. Het schip kreeg opnieuw de naam  Paster Pype.  Samen met de Mijnenvegers Pico, Andenne, Visé en Tongeren diende zij als logement voor de Zeescouts. Tot aan de sloop van het schip in 2011, was zij het oudste in België ontworpen en gebouwde schip dat nog in de vaart was. 

Ondanks haar voorlopige bescherming als varend erfgoed is het schip gesloopt in Gent. 

  • Bouwwerf: J. Boel & Zonen, Temse, (bouwnummer: 1154)
  • Tonnage: 290 ton
  • Afmetingen: 37.68m x 7.7m
  • Diepgang: 2.81m
  • Aandrijving: 2 Diesel 4SA 6 cilinder voor het aandrijven van 1 elektro motor 600pk – 1 schroef
  • Bunkercapaciteit: 30 ton diesel
  • Kruissnelheid: 9 knopen (max 11 knopen)
  • Oproepnummer: ORCP
  • IMO: 5271434
Van Belgische Makelij: Paster Pype II

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.