Nu het schip netjes terug is van de werf, kunnen we er volop tegenaan! De laatste details worden afgewerkt, de museumobjecten aan boord gebracht en weldra kan u opnieuw het volledige tot museum omgebouwde vrachtruim bezoeken! Onze streefdatum is 1 juli 2018.

Werfbezoek

Afgelopen maand waren we met Museumschip Tordino op de werf te Rupelmonde. Het was wat een financiële tegenvaller, maar we komen er wel bovenop!  Belangrijk is dat het 96 jaar jonge schip er weer een tijdje tegen kan!

Wat houdt zo’n werfbezoek allemaal in?  Het schip wordt droog gezet op de werf. Nadien spuit men de romp schoon met een zware hogedrukreiniger. Alle aangroei, loszittende verf en roest komen los.

De keurder komt vervolgens langs, meet de dikte van de romp en controleert de technische installaties aan boord. Daarna wordt een rapport opgemaakt met werkpunten. Als al deze punten opgelost zijn krijgt het schip een nieuw certificaat dat 7 jaar geldig is. Een dergelijk certificaat is nodig om te varen en voor de verzekering.

De Tordino kreeg 27 werkpunten, zaken waaraan volop gewerkt wordt. 

Het volledige verslag van het werfbezoek kan hier nagelezen worden: Week 1, Week 2, Week 3, Week 4 en Week 5.

Verbouwing

Tijdens het werfbezoek werden reeds verschillende ‘hoekjes en kantjes’ afgewerkt. Nu zijn ook alle inspectieluiken in de wand hersteld en wordt de laatste laag verf gelegd op de wanden. 

De vitrinekasten werden aan boord geplaatst, verschillende schilderijen en tekeningen zijn inmiddels ingekaderd. Enkele van de naamborden hangen op hun plaats. Het ruim krijgt stilaan de juiste indeling.

Bezoekers

Gezien de verbouwingswerken prioritair zijn om de opening van 1 juli 2018 te halen, hebben we deze maand geen bezoekers ontvangen, met uitzondering van de enkelingen die zich naar Rupelmonde begaven voor ons een hart onder de riem te steken!

Collectie

De collectie werd uitgebreid met:

  • Meerdere bouwtekeningen / blauwdrukken van de havensleepboot Phoenix, gebouwd in 1926 op de werven van Piet Smit Jr. te Rotterdam. Naast de gedetailleerde plannen beschikken we ook over de lijntekeningen.

  • Verschillende boeken voor de bibliotheek
  • Pentekening van een sleepboot en kempenaar in de haven van Maasbracht
  • Gele ankerboei 
  • 2 modelschepen in fles, geschonken door de familie Sinnesael uit Oostende. Deze stellen twee maalboten voor van het Belgische Zeewezen.

  • Een maquette van een zeilende Hollandse klipperaak.

  • Twee maquettes van vooroorlogse Belgische maalboten. Zie hiervoor ook ons apart bericht eerder deze maand.

  • Meerdere vlaggen
  • Een naambord van het woonschip LIS, dat tijdelijk Take II noemde
  • Meerdere stukken handgereedschap van de sleepspits César. Dit schip is eind jaren 70 uit de actieve beroepsvaart gegaan en tot horecaschip omgebouwd. Deze objecten bevonden zich in het vooronder en zullen in de komende weken opgeknapt worden. Met dank aan de eigenaars voor deze schenking!

Update april 2018

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.