De in 1949 gebouwde motorspits Jeanne is deze week naar de sloop vertrokken. Het schip dat jarenlang in Veurne als woonschip lag is niet meer. Het schip werd gebouwd als de Francine op de werf “Chantier de L’Escaut Delannoy & Hottekiet in Kain”.  Later werd het de Frago, genoemd naar zijn eigenaar Fran├žois Govaert uit Gent. 

De laatste eigenaar, Hendrik Nelde, schonk ons een deel van het interieur van het schip net als verschillende gebruiksobjecten en scheepselementen, die stelselmatig zullen opknappen en tentoonstellen in het Museum. We wensen hem dan ook uitdrukkelijk te bedanken hiervoor.

Het mooie aan dit schip was de authenticiteit. Naast een andere motor, aluminium vlaggenmast en het verhogen van de stuurhut waren geen wijzigingen aangebracht. Het schip was nog zo goed als ongewijzigd, als toen ze van de werf kwam.

 

Spits Jeanne naar de sloop…