Vanaf het begin van de Belgische onafhankelijkheid bouwde het Ministerie van Openbare Werken één van de meest prestigieuze technische bibliotheken in Europa uit. Ze verhuisde verschillende keren, en kwam uiteindelijk op een verdieping van één van de WTC-torens nabij het Noordstation in Brussel terecht. Daar nam ze een ruim (donker) lokaal in beslag, met vijf lange rijen compact berging. Tot, bij de derde staatshervorming van 1988, openbare werken een bevoegdheid van de Gewesten werd en de diensten en bezittingen verdeeld moesten worden tussen het Vlaamse, het Waalse en het Brusselse Gewest. Twee rijen voor het Waalse Gewest, de middelste rij voor het Brussels Gewest, en de twee meest rechtse rijen voor het Vlaamse Gewest.

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, Vlaanderen-Brussel vzw werd gealarmeerd toen bleek dat de de ingenieurs van het Vlaamse Gewest van oordeel waren dat alle boeken en tijdschriften ouder dan 10 jaar waardeloos waren en mochten weggegooid worden. Dankzij de inzet van verschillende vrijwilligers werd de uitgebreide collectie gered, in dozen gestopt en bewaard voor een volgende generatie.

Er is tot op heden geen instantie gevonden die de volledige collectie, van ruim 30m2 aan boeken wil overnemen, waardoor er momenteel gekeken wordt naar andere oplossingen.

Museumschip Tordino heeft interesse getoond in de maritieme tijdschriften en boeken die in de collectie aanwezig waren. Inmiddels zijn er reeds meerdere boeken aanwezig in onze leeszaal. We zijn dan ook het VVIA en haar vrijwilligers dankbaar voor de inzet om deze boeken en tijdschriften te redden.

Boeken en tijdschriften van het vroegere Ministerie van Openbare Werken

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.