September was een drukke maand! Enerzijds was er Open Monumentendag, die net geen 400 bezoekers lokte, maar anderzijds werd er nog heel wat geschilderd , nieuwe objecten toegevoegd en van de nodige informatie voorzien. Op de valreep deden we nog een extra middag open op 30 september. Door het mooie weer namen verschillende wandelaars de moeite om het schip even te bezoeken.

Open Monumentendag 2018

De dertigste editie van Open Monumentendag was een succes, ook voor Museumschip Tordino die nu een tweede keer deelnam.  De reacties waren positief. Naast een telling van het aantal bezoekers vroegen we ook hun postcode. Hierdoor kunnen we vaststellen dat er zowel bezoekers van Nederland en Frankrijk op bezoek zijn gekomen!

Schenkingen

Via de oud schipper van de Tordino, Adrie Janssen, zijn we in het bezit gekomen van het oude scheepskompas. Daarnaast ontvingen we nog heel wat gerief van het schip van zijn vader, de Ge-Ad. Deze objecten zijn inmiddels te bewonderen in het museum. 

Naar aanleiding van een bezoek aan het maritieme museum van Joop van der Marel in Ihlow afgelopen maand, kregen we een zeer ruime collectie boeken en tijdschriften mee voor onze bibliotheek! Deze werden netjes gesorteerd en waar nodig in documentdozen geplaatst.

Tenslotte schonk schipper William Van Craeyemeersch ons een medaille van 1930, een Rijnpatent en nog enkele documenten.

Collectie

De collectie werd uitgebreid met onder meer:

  • Een ruime collectie boeken over sk├╗tsjes en de evolutie van zeilende vrachtschepen
  • Een collectie oude documenten uit het archief van de Vereeniging voor Algemene Scheepvaartbelangen en de Koninklijke Hollandsche Lloyd
  • Meerdere oude documenten over sleepboten en stoomschepen, waaronder de blauwdruk plannen van de SS Zaandam uit 1902.
  • Een katrol van een laadmast

  • Een maquette van een volledig uitgewerkte woonboot. Als bezoeker leert u nu een woonschip kennen van binnen, hoe deze ingericht is en welke ruimte er beschikbaar is.  De maquette is in detail uitgewerkt, van het stuurhut tot het volledige ruim. Die krijgt begin volgend jaar een vaste plek aan boord.
  • Een maquette van de in 1941 gebouwde Engelse stoomsleepboot Sea Alarm, dat geruime tijd als museum dienst deed tot deze gesloopt werd in 1998.

Openingstijden

In oktober gaan we even dicht. Een ander schip moet naar de werf en hierdoor kan ik me onvoldoende vrijmaken aan boord. Vanaf november zijn we opnieuw iedere tweede en vierde zaterdag van de maand open.

Update September 2018

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.