Nu de grootste drukte van Open Monumentendag voorbij is, kan er opnieuw volop gewerkt worden aan de content aan boord.

Van de familie Janssen ontving ik tijdens Open Monumentendag het  originele petroleum ankerlicht van de Tordino en enkele foto’s uit 1978.

Daarnaast mogen we twee maquettes toevoegen aan de collectie: een houten balant en een houten herna (hevenspits – majol). Beide schepen zijn mooie voorbeelden van de voorlopers van de spits zoals wij deze nu kennen. Zodra het tweede deel van de verbouwing van het museumschip Tordino afgewerkt is zal een volledige hoek gewijd worden aan de houten walen. Deze zijn immers generaties lang in onze gebieden gebruikt en vormden voor een groot stuk de basis van de huidige spitsen.

Momenteel worden twee albums met foto’s van de sleepspits Antigoon en één album met de motorspits Antigoon (Scheepswerf Michot Thuin, 1958) gedigitaliseerd. De foto’s kunnen weldra aan boord geraadpleegd worden in de Leeszaal.

Tenslotte is het archief verder uitgebreid met documenten van de spitsen Moving en Henado.

Update september 2017

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.