Eén van de historische schepen die voor anker liggen aan het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen is bijna volledig gezonken. Alleen de mast steekt nog boven het water, in het Bonapartedok. Het schip is werelderfgoed.

Een duikploeg van de brandweer is nu ter plaatse om de situatie te bekijken. Er was niemand aan boord, dus er zijn geen slachtoffers.

Het gaat om werelderfgoed. Het schip met de naam “Ouderhoek” is 102 jaar oud en werd gebouwd in Nederland. De Vlaamse inventaris van varend erfgoed omschrijft het schip als de enige varende houten poon ter wereld, een type zeilend vrachtschip. Het is 10,15 meter lang en 3,75 meter breed. Ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van het Vrijheidsbeeld in 1986 in New York werd de Ouderhoek per schip naar de Verenigde Staten vervoerd.

Eigenaar heeft hoop op redding

De eigenaar van de Zeeuwse poon, Leon Verhaegen uit Schilde, vindt het voorval “verschrikkelijk”. “Binnenin is hij ingericht door sierkunstenaar Caché, de grondlegger van art nouveau in Nederland”, vertelt hij. “Werkelijk prachtig.” Verhaegen hoopt dat het schip nog gered kan worden. Hij denkt dat het water niet een enorm grote impact heeft op het houten schip. “Hij moet wel snel uit het water gehaald worden en de motor moet hersteld worden.”

Bron: De Redactie

Historisch schip gezonken aan het MAS in Antwerpen (De Redactie – 04/01/2017)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.