De informatie over de Belgische Binnenvaartschepen is moeilijk te vinden en erg verspreid.

 

Via een nieuwe database trachten we als documentatiecentrum alle informatie te verzamelen en te bundelen. Dit is een ambitieus meerjarig project die als doelstelling heeft een overzicht te geven van de schepen die in België geregistreerd of gebouwd werden.

 

Aan de hand van de ingevoerde gegevens is het zowel de bedoeling om een beeld te hebben van de binnenvaart door de jaren heen, bouwlijsten van verschillende werven te kunnen aanbieden, te zoeken op schipper of eigenaar, etc….

 

De basis voor deze database is de lijst van Belgische Binnenvaartschepen uit 1959-1963. Helaas bevatte deze lijst nog geen ENI of BR-nummers. Die worden manueel toegevoegd. Ook scheepswerven worden niet vermeld, enkel de Gemeente of Stad waar het schip gebouwd werd. Die lijst wordt nu manueel overgetypt en aangevuld. Inmiddels zijn ruim 1000 schepen toegevoegd.

 

Benieuwd? Neem alvast een kijkje: https://binnenvaarterfgoed.be/bbs1/index.php

 

Belgische Binnenvaartschepen Database