Het piepkleine Spaans Tolhuis langs het Jaagpad van Plassendale naar Brugge was ooit de toegangspoort van een stevig 17de eeuws fort. Dit bewaakte de oude sluis van Plassendale. Wachtlokaal voor Spaanse soldaten; woning van de commandant; tolkantoor; herberg; huis van de sasmeesters; een laatste aanleghaven voor oude binnenschippers en ijslandvaarder “Berten”: vierhonderd jaar sluizen, forten, kanongebulder, scheepvaart, bewoners en hun verhalen krijgen hier een plek aan het water.

Op 6 mei geven Peter en Joke ons een unieke inkijk en rondleiding in dit stukje erfgoed.  We spreken hiervoor ter plekke af om 10u15.

Daarna krijgen we een aperitiefje aangeboden en een heuse ‘stuute met boerespe of andere lekkernijen‘.  In de namiddag krijgen we dan een rondleiding op het Museumschip Tordino, een oud binnenvaartschip uit 1922. 

In het vrachtruim van dit schip, onder de scheepsluiken zit een museum die het leven aan boord van de binnenschepen in beeld brengt. Een oude schipperswoning uit de jaren ’20, een stuurhut van de jaren ’40 en nog veel meer. Aan de hand van foto’s, maquettes en objecten leert u hoe het vroeger was om te werken in de binnenvaart. Naast het museum is er ook een groot archief- en documentatiecentrum aan boord.

Tordino werd in 1922 gebouwd als een sleepschip. In 1969 werd het tot een motorschip omgebouwd. Het ruim 100 jaar oude schip bevat nog heel wat originele elementen toen het voor vletwerk ingezet werd. Sinds 2021 is het schip een museum in Oudenburg.

Als sleepschip voer het schip voornamelijk tussen Rotterdam en IJmuiden. Later kon men het schip overal tegenkomen, tot zelfs in Duitsland via de Rijn.  Tordino is nog één van de weinige van haar soort die nog bestaat en dus gekoesterd dient te worden!

Je kunt dit alles meemaken voor de luttele prijs van €30 (tarief steunkaart) of € 33.  Inschrijven vooraf is verplicht en dit uiterlijk tegen 28 april as via deze site, of via wijkcentrumkasteel@gmail.com.  Let wel : het aantal inschrijvingen is beperkt dus wees er snel bij.  De inschrijving is ook pas definitief na betaling.

Meer informatie: Website ‘t Kasteel Zandvoorde VZW

6 mei Rondleiding Het Spaans Tolhuis & Museumschip Tordino