De maand februari werd zo goed als volledig benut voor de verbouwingen aan boord van het Museumschip Tordino. De afgelopen dagen hebben we wel wat aanpassingen moeten doen aan de boegschroefruimte om deze vorstvrij te houden.

Mede door het mooie weer, eerder deze maand, hadden we toch enkele bezoekers die nieuwsgierig waren naar wat er allemaal aan boord gebeurde. Ze kwamen een  kijkje nemen en kregen wat uitleg.

Verbouwing

Het dakgebinte is af en het hout voor de dakbekleding ligt aan boord.  Deze zullen eerstdaags gemonteerd worden. Het dak bevindt zich op 3m60 hoogte, waardoor de vorm van het ruim zoveel mogelijk zichtbaar is voor de bezoeker.

De zijwanden hebben reeds een laag primer en de keuken en slaapkamer in de oude schipperswoning krijgen stilaan vorm.

Helaas zit ook niet alles mee en moeten we weldra de batterijbank vervangen aan boord van het schip. Eerder deze maand was de omvormer reeds stuk en nu blijkt dus ook dat de accu’s vervangen moeten worden! Een onverwachte kost! De volledige werking van het schip en het Museum bestaat uit priv├ę middelen. Hierdoor is het mogelijk dat dat de verbouwing mogelijks wat langer zal duren dan initieel gepland. Meer hierover in een volgende nieuwsbrief!

Certificering van het schip

Binnenkort ondergaat Museumschip Tordino een nieuwe keuring voor het behouden van haar certificaat. Ieder schip dat vaart moet over een geldig communautair Binnenvaart Certificaat beschikken. Momenteel worden de nodige voorbereidingen hiervoor getroffen. Als alles meezit vertrekken we op maandag 6 maart naar de werf in Rupelmonde. Hopelijk zijn we snel terug op onze vertrouwde plek!

Collectie

De collectie werd onder meer uitgebreid met:

  • Een collectie van 11 houten scheepsmodellen over de koopvaardij. Deze waterlijn modellen zijn feitelijk houten speelgoed uit eind jaren 30 en tonen een mooi voorbeeld van de toenmalige schepen.

  • Een houten dakraam (koekoek)  van rond 1900 die op de schipperswoning stond van de binnenvaartschepen. Deze zal ge├»ntegreerd worden in de schipperswoning. Momenteel wordt deze gerestaureerd gezien de vorige eigenaar de koekoek als lamp gebruikt had.

  • Meerdere scheepsbellen, een scheepstoeter, een brander en verschillende pompen geschonken door schipper William Van Craeymeersch

  • Enkele kleinere objecten waaronder:
    • 2 zoeklichten
    • Een asbak van het Franse passagiersschip SS Normandie
    • Enkele postkaarten en boeken

Digitalisering

De postkaarten worden momenteel verder gedigitaliseerd. Een deel van de kaarten zijn inmiddels toegevoegd aan de beeldbank. Het archief van de Arma is inmiddels ook voor een groot stuk ingescand.

Beernem

Vanaf morgen 2 maart loopt er in Het Schepenhuys te Beernem een expo over de geschiedenis en de sfeer van de lokale kroegen. Deze tentoonstelling is iedere dag te bezichtigen. Meer info op de website van Beernem

 

 

Update februari 2018

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.