Museumschip Tordino heeft het jaar goed ingezet! Ook het stormweer van enkele weken terug heeft geen schade aangebracht aan het schip.

Verbouwing

De panelen van de schipperswoning zijn volledig opgebouwd en klaar voor afwerking. De twee wanden van het schip zijn geïsoleerd en de betimmering van deze wanden is begonnen.  Om een idee te geven, deze maand zijn 110m²  OSB-platen vast geschroefd. Op een groot deel hiervan komt nog een afwerkingslaag, die nadien geschilderd wordt.

Of we de deadline van eind maart halen is maar de vraag. Het wordt toch allemaal wat nipt! 

Website

Het catalogeren van de tijdschriften is opgestart. De bedoeling is, net als bij de boeken, de volledige lijst online te publiceren. De lijst met boeken werd opnieuw up-to-date gebracht.

Collectie

De collectie werd uitgebreid met onder meer:

  • Een schoolbord met daarop een tekening van de scheepswerf aan de Nieuwe Maas bij Rotterdam

  • Naambord van het sleepschip Meidoornsingel van de Duitsch Hollands Samenwerking Scheepvaartbedrijf NV uit Rotterdam

  • Naambord van het schip Vertrouwen uit Amsterdam. Het bord ging in de scheepswerf Koning William in Amsterdam. Verdere informatie ontbreekt momenteel.
  • Meerdere boeken voor de Bibliotheek waaronder één exemplaar over tuigage van oude laadmasten op de binnenvaart
  • Maquette van de hoogaars ARM.57
Model van de hoogaars ARM.57

Voor de schipperswoning waren we nog op zoek naar een oude spoelbak en pomp. Via de eigenaars van de sleepspits Julie uit Brugge hebben we een exemplaar kunnen bemachtigen. Deze stond vroeger in de stuurhut, iets wat veel voorkwam bij oudere schepen. Ook het oude gasfornuis en bijbehorende waterkoker werd ons geschonken.

Van het schip Arma (Friese maatkast uit 1922) hebben wij het archief mogen ontvangen, waaronder ook het laatste vaartijdenboek, laadbrieven en de documenten uit de jaren ’60.

Digitalisering

Ondertussen zijn meer dan 300 postkaarten gedigitaliseerd. De rubriek ‘Postkaart van de Week‘ kan dus zeker nog enige tijd verder!

 

Update januari 2018

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.