Meet meer dan vijftig maquettes, kan u, aan boord van Museumschip Tordino, ontdekken hoe schepen er vroeger uitzagen. Vaak zijn de maquettes,  samen met foto’s of tekeningen,  de enige nog visuele getuigenissen van een verleden. Bepaalde maquettes zijn zo gedetailleerd dat men zelfs de bemanning aan boord kan zien. Anderen zijn dan weer gebouwd door de schippers. Die laatste maquettes, die echte huisvlijt zijn, bevatten vaak specifieke details waar een landrot nooit bij stilstaat.

De evolutie van sleepboten kunnen we volledig vertellen aan de hand van maquettes, zowel van de eerste stoomsleepboten tot de moderne vloot van bijvoorbeeld Smit Nederland die nu nog actief is. Ook het verhaal van Tordino, hoe het schip als sleepschip haar leven startte en later een motorschip werd is volledig in model gezet. Van verschillende scheepsliften in Belgi├ź, Nederland, Frankrijk en Engeland hebben we modellen.  Een ruime collectie platbodems en zeilende vrachtschepen ontbreken niet aan de collectie.

Niet alle maquettes aan boord van Museumschip Tordino zitten onder glas. We vragen dan ook met aandrang om de maquettes niet aan te raken.

Inkomhal

Sinds juli 2021 is er een grote vitrinekast bijgebouwd aan de inkomhal van het schip. Deze bevat heel wat modellen van zeeschepen en oorlogsbodems. Die modellen zijn gemaakt door de inmiddels overleden binnenvaartschipper Frans Nauwelaert. Van de familie mochten we de ganse collectie (100tal modellen) ontvangen. Gezien dit soort schepen geen deel uitmaakt van de collectie aan boord hebben we ze dan ook doelbewust op een andere locatie geplaatst, maar wel geïntegreerd in het museum.

Inventarisatie

De inventaris is terug te vinden via Erfgoed in Zicht.