Terwijl u het museumschip Tordino bezoekt kan u tevens van de gelegenheid gebruik maken om de gemeente Beernem een bezoek te brengen.

Bezienswaardigheden

Kasteel

Het kasteel Bulskampveld werd op het eind van de 19e eeuw gebouwd. Het kasteel en zijn bosrijk park liggen tegenwoordig in het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld.

Kerk

De neogotische Sint-Amanduskerk dateert uit 1900

Gemeentehuis

Het gemeentehuis werd in neogotische stijl gebouwd in het begin van de 19e eeuw.

Geschiedenis

Beernem wordt al vermeld in een akte van 847: ‘in territorio Menap quod nunc Mempiscum appellant … Coloscampum, Wenghinas, Berneham …’ (Recueil des actes de Charles II le Chauve, roi de France, red. Ferdinand Lot, 1943, nr. 92). De naam Berneham komt van het Germaanse birnu (beer of modderige plaats in de vorm van een beer) en hamma (een landtong die uitspringt in moerassig terrein). Het was duizenden jaren lang een desolate streek van bossen, heide en moeras. Feodaal was Beernem afhankelijk van het Vrije van Brugge en bestond uit een lappendeken van heerlijkheden. De bewoning lag toen hoofdzakelijk ten noorden van het huidige kanaal. Zuidelijk lag het onvruchtbare en woeste heidegebied het Bulskampveld dat zich toen uitstrekte van Torhout tot Bellem.

Op het eind van de 18e eeuw werd dit onvruchtbare gebied ontgonnen. De rust en de natuur in de ontgonnen gebieden trokken de aandacht van rijke edellieden. Hun kastelen liggen nu nog verscholen in het groen.

Tussen 1915 en 1944 vonden in de streek de zogenaamde moorden van Beernem plaats die al dan niet verband hielden met elkaar en voor de nodige beroering hebben gezorgd.

In 1976 werd besloten tot een gemeentelijke fusie tussen Beernem, Oedelem en Sint-Joris-ten-Distel.

Hits: 478