Doelstelling

Wegens het veranderen van schip zal zowel de collectie als het schip pas vanaf 10 september 2017 opnieuw toegankelijk zijn! Nadien wordt het schip verder aangepast en gaat het definitief open vanaf augustus 2018.

Over het project

Het Museumschip is een privé initiatief van Frederic Logghe. Met dit project wordt getracht een stuk van de binnenvaartgeschiedenis in beeld te brengen.

De afgelopen vijftien jaar heeft Frederic verschillende schepen zien verdwijnen, maritieme installaties zien afgebroken worden en tradities zien stopgezet worden. Veel elementen hiervan werden gedocumenteerd en gedigitaliseerd. De laatste jaren heeft hij ook verschillende objecten gered van de sloop of aangekocht.

Deze zaken worden permanent vanaf september 2018 tentoongesteld aan boord van het museumschip Tordino. Voorheen was een deel van de collectie zichtbaar aan boord van het museumschip Aquarel, maar die bleek te klein.

Het is de bedoeling om de collectie verder uit te breiden en zo de Belgische binnenvaartgeschiedenis verder te ontsluiten voor iedereen.

 

Over het museumschip

Het schip is één van de weinige gemotoriseerde Friese sleepkasten die nog vaart. De geschiedenis van de Tordino vindt u hier. Het schip staat ingeschreven (BHS 14751) als vrachtschip en is opgenomen in de lijst van schepen aangesloten bij het Landelijk Behoud van het Historisch Vaartuig. Klik hier (externe link) voor meer informatie over dit register.

 

Over Frederic Logghe

Frederic Logghe is gepassioneerd door oude schepen en hun geschiedenis. Al vanaf zijn 15 jaar is hij bezig met het opknappen van schepen en het fotograferen van schepen. In 2005 kocht hij zijn eerste schip, een Luxe Motor uit 1929. Dit is tevens zijn woonschip. Enkele jaren later, in 2013 kocht hij de klipperaak Aquarel en bouwde dit om tot een tentoonstellingsschip. Eind 2016 werd deze ingeruild voor een groter schip, de Friese maatkast Tordino.

In het dagelijkse leven werkt hij als IT-er in een ziekenhuis. Daarbuiten houdt hij zich voornamelijk bezig met fotografie en restauratie van schepen.

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen over dit project, aarzel dan niet contact met hem op te nemen via dit formulier.